A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маківська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Палити листя та сміття - ЗАБОРОНЕНО!

Дата: 06.05.2022 10:21
Кількість переглядів: 715

 

Щороку восени та навесні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф. Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людини. Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомаштабні пожежі. Швидкість поширення вогню при вітряній погоді надзвичайно висока, а тому локалізувати її на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

Доводимо до Вашого відома, що за спалювання сухої рослинності може настати адміністративна відповідальність, а саме в статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення говориться: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинності, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу – тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Окрім адміністративної відповідальності, Кримінальним Кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за знищення майна внаслідок пожеж.

Що робити із сухою травою,опалим листям,рослинними залишками…

На думку екологів, компостування – один із найбезпечніших способів переробки листя. Його слід прибирати до спеціальної ями, яку бажано зробити у місці, куди не потрапляє сонце. Для цього рекомендують листя укладати шарами і кожен присипати землею. Періодично його перегортати. Компост утвориться орієнтовно через майже пів року. Він вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу, яку можна застосувати як добриво. «Якщо мова йде про сухий бур’ян, то він ідеально підходить для компосту. Можна викопати компостну яму, а траву перемішати із землею та водою. Потім цей компост можна використати у господарстві». А ще сухе листя також можна розіслати рівним шаром на городі та перекопати землю. Ґрунтові організми самі перероблять його у родючий гумус. Аби не спалювати суху рослинність, її можна застосовувати у тваринництві. Приміром, для облаштування приміщень для свійських тварин, а саме для утеплення. «Якщо це трава невисока і м’яка, то її можна використовувати як підстилку у садівництві, або як сіно для підстилки кролів, курей і т.д. Вона дуже добре вбирає вологу і одночасно зберігає тепло. Тому її використовують так само як і солому». Якщо сухої рослинності забагато, її можна відвезти на сміттєзвалище.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України в Кам`янець-Подільському районі звертається до всіх мешканців краю з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки у поводженні з відкритим вогнем, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди оточуючим та довкіллю.

 

За інформацією Кам’янець-Подільського

РУ ДСНС України у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь