Як захиститися від харчових отруєнь та кишкових інфекцій
Як захиститися від харчових отруєнь та кишкових інфекцій
В умовах війни значно зростає ризик харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Адже часто немає можливості забезпечити належні гігієнічні умови в приготуванні їжі та збереженні харчових продуктів. До того ж, підвищується температура повітря, і, подекуди, обмежений доступ до питної води.
Гострі кишкові інфекції — найпоширеніші інфекційні хвороби, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
Зазвичай, ГКІ спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою або через брудні руки, предмети довкілля, з якими тісно контактує людина. Найчастіше збудники знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.
Так, за 6 міс. 2022 року в Україні було зареєстровано 3 533 випадки рота вірусногоентериту, з них 3 388 – у дітей, з них – 1 982 випадки у дітей віком 1 – 4 роки.
Нагадуємо: ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань та дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних часток. Основним методом профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація, яка є рекомендованою ( тобто, щепитись можна лише власним коштом) та дотримання правил особистої гігієни.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. За перших проявів хвороби одразу зверніться до лікаря!
Надаємо рекомендації що допоможуть попередити харчові отруєння та залишатись здоровим.