A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маківська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

100 днів роботи. Інтерв'ю з сільським головою.

Дата: 26.02.2021 18:24
Кількість переглядів: 2572

17 листопада 2020 року відповідно до рішення сесії Маківської сільської ради №2-1/2020 було визнано повноваження сільського голови Галачинського Владислава Станіславовича. Отже, перші кроки зроблено. 100 днів на посаді. Яким був цей сто-денний «марафон»? Сьогодні ми й поговоримо про це з Владиславом Станіславовичем.

Владиславе Станіславовичу, вже минуло 100 днів, як Ви очолили Маківську громаду. Як Ви можете охарактеризувати цей період?

На посаду сільського голови я обраний вперше. Переважну більшість голосів люди віддали за мене, і я надзвичайно вдячний за таку високу довіру кожному моєму виборцеві. Те, що люди прийшли на виборчі дільниці свідчить про їх високу активність щодо участі у житті громади, і це може стати головним двигуном РОЗВИТКУ. Для мене цих 100 днів були надзвичайно насиченими, непростими, і наповненими величезним потоком нової інформації. Зміни в державі, скорочення кількості районів, передача повноважень та відповідальності  на місця, змушують працювати по-новому, самостійно знаходити рішення і виходи з проблемних ситуацій.

З якими труднощами Ви зіткнулися і чи вдалося їх вирішити?

Однією з перших проблем було те, що в Бюджетному кодексі України, згідно ЗУ від 17.09.2020 р №907-IX з 1 січня 2021 року виключено положення щодо можливості сільським, селищним, міським головою забезпечувати виконання функцій місцевого фінансового органу. Тобто, проведення платежів через Державну казначейську службу з 1 січня 2021 р. стало би неможливим без фінансового відділу. Крім того, слід відмітити дещо розбалансоване розмежування обов’язків між працівниками сільської ради. Саме тому, було розроблено та затверджено нову структуру апарату Маківської сільської ради: створено відділ фінансів, службу у справах дітей, відділи організаційно-інформаційного та правового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності, соціального захисту населення та захисту прав дітей. Я вважаю, що надважливим є питання задоволення потреб мешканців громади, а для цього має чітко, злагоджено, фахово, відповідно до чинного законодавства, працювати апарат сільської ради.

Проблемою було також те, що через несвоєчасне проведення процедур закупівель, у зв’язку з відсутністю окремого спеціаліста, учні шкіл та вихованці дитсадків могли б залишитись без харчування. Доклавши великих зусиль, в напруженому режимі, збирались потреби на харчування для закладів освіти, готувалась відповідна документація та проводились процедури публічних закупівель.

Нагальним питанням стало ремонт грейдера, що є власністю сільської ради, автобуса Чечельницької  ЗОШ І-ІІ ст. та відновлення дамби після прориву на ставку в с. Слобідка-Балинська. А також придбання та розвезення реагентів, посипкової суміші, шлаку на участки доріг; утеплення водонапірних башт та насосних установок.

А чи справилися ми? А хіба у нас був інший варіант?

Владиславе Станіславовичу, Ви знаєте, що людей найбільше цікавить благоустрій населених пунктів. Що Вам вдалося зробити у цьому напрямку за такий короткий період?

Звичайно, аж дуже хвалитись немає чим, адже здебільшого доводилось акцентувати увагу на щоденні поточні роботи. Так дає знати про себе застаріла система водопостачання, і ми вимушені постійно «латати діри». Ми проводили ремонти водопроводів в с.Маків на вулицях Гулеватого, Паркова (територія парку), Лікарняна (територія АЗПСМ), Заводська, в с. Слобідка-Рахнівська на вулиці Хмельницьке шосе, провели знезараження питної води згідно санітарних норм. В січні закупили три глибинні насоси, а в лютому провели заміну несправних насосів на нові в с.Слобідка-Рахнівська та на станціях «Парк» і  «Довжок» в с. Маків, залучивши для цього автокран ТОВ «Ситний двір».

В с. Блищанівка по вулицях 1-го Травня та Лісова, і в с. Михайлівка по вулицях Шкільна та Набережна, за сприяння депутата сільської ради Петльованого В.Р., проведено ремонт  доріг та підсипання містка.

Також, ми прибрали паркову зону біля Маківського сільського Будинку культури та  територію Маківського кладовища від сухостійних дерев, пошкоджених під час буревію.

Комунальним підприємством «Мета», відповідно до розробленого графіку, здійснюється вивезення сміття по селах Маків, Шатава, Слобідка-Рахнівська, Слобідка-Залісецька. І тут, знову-таки, прикрий момент: поломка сміттєвозу, вийшла з ладу дороговартісна запчастина (плата блоку запобіжників), яку ми замовили з Білорусії, і по планах вона має бути до кінця лютого. В період поломки очистка сміттєзбиральних баків проводиться залученим автомобілем.

А чи зачепила вашу громаду стихія потужних снігопадів?

Так, коли  13, 14 та 15 лютого знявся сильний вітер, то на окремих ділянках доріг замети були висотою більше 1 м, автомобілі просто замітало, і їх доводилось витягувати, аби люди не потрапили в біду. Дуже важливо, що до цієї справи долучились підприємці, і їм велика вдячність за це. Техніка ПП «Макогон» (директор Макогон В.А.) розчищала дорогу на село Чечельник , ВПУ Балинське (керівник Смолінський Р.М.) та СФГ «С – Іванна» (керівник Білий О.А.) – по с. Слобідка-Балинська, ТОВ «Ситний двір» (директор Петльований Р.Ф.) – по селах Михайлівка, Блищанівка, Шатава. Ну і, звичайно, на вулицях по потребі працюв наш грейдер та екскаватор КП «Мета», а техніка Служби автомобільних доріг працювала на підпорядкованих їм ділянках.

Чи допомагають Вам підприємці у вирішенні питань?

До питання налагодження співпраці з усіма підприємцями потрібно докласти ще дуже багато зусиль, та ми вже маємо приклади дієвої допомоги.  До Міжнародного дня людей з інвалідністю було підготовлено та роздано продуктові набори, до формування яких долучились ПП «Макогон» (директор Макогон В.А), ТОВ «Ситний двір» (директор Петльований Р.Ф.), СГ «Любисток» (голова Герасимович О.П.). До Дня Святого Миколая та Новорічних свят подарунки дітям, окрім сільської ради, надавали ще ТОВ «Енселко Агро», ТОВ «Ситний двір», ПП «Макогон», ГО «За конкретні справи».

А які функції виконують старости сіл?

Староста є членом виконавчого комітету сільської ради, посадовою особою місцевого самоврядування, на нього поширюється дія Закону України від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування». Староста представляє інтереси жителів відповідних сіл. Звичайно їхня роль досить значна та важлива. Старости сіл Михайлівка, Блищанівка - Кернична Лариса Вікторівна, і сіл Чечельник та Слобідка-Балинська - Щур Микола Анатолійович, дієво та швидко вирішують питання благоустрою населених пунктів спільно з депутатами своїх округів, підприємцями та мешканцями сіл.

Чи є на Ваш погляд злагодженою робота депутатів сільської ради?

Я вважаю, що так. І хоча, відповідно до нового Виборчого кодексу України, у виборах взяли участь політичні партії, і до нашої сільської ради більшість депутатів обрані від політичних партій, та я бачу, що кожен депутат прагне працювати на розвиток громади та задоволення потреб мешканців, і це дає можливість приймати спільно рішення. Секретар сільської ради, Палійчук Оксана Анатоліївна, готує проекти рішень, вчасно подає необхідну інформацію депутатам, одержує зворотній зв’язок, який враховується в роботі. Усі проекти рішень обговорюються на засіданнях постійних комісій. Звичайно, кожен депутат має власну думку,  має право її відстоювати. А над досягненням консенсусу будемо працювати.

Чи здійснювала сільська рада співфінансування інших програм і яке Ваше особисте ставлення до цього питання?

Спільно з іншими громадами, ми надаємо співфінансування Дунаєвцькій міській раді на утримання таких установ: КНП ДМР «Дунаєвецька багатопрофільна лікарня», КУ ДМР «Трудовий архів»,  КУ ДМР «Міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Ластівка», Управлінню соціального захисту населення, а також, фінансуємо Програму військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України.

Я вважаю, оскільки мешканці нашої громади одержують послуги в установах інших громад, то ми маємо співфінансувати ці установи, дотримуючись правил добросусідства. Що ж стосується державних установ, то кожне питання потрібно вивчати окремо, адже вони мають державне забезпечення.

 

А як впливає на Вашу роботу ситуація з коронавірусом?

Звичайно, вплив негативний. У зв’язку з обмеженням проведення масових заходів мусимо переходити на он-лайн спілкування, а це потребує навиків роботи з комп’ютерною технікою, програмним забезпеченням, і не всі наші працівники готові до такої роботи. Потрібно навчатись, і ми будемо це робити.

Мешканцям громади для одержання інформації пропонуємо відвідувати новостворений сайт https://makivska-gromada.gov.ua

Особисто я обіцяв у своїй передвиборчій програмі проводити зустрічі, аби доводити до людей інформацію про діяльність сільської ради, а от такі перешкоди через поширення Covid-19 не дають можливість виконати цю обіцянку. Я думаю, що найближчим часом ми знайдемо вихід із ситуації. І, можливо, в процесі напрацювання Стратегії розвитку громади будемо проводити громадські консультації в малих групах, оскільки загальні збори організувати немає можливості.

Важливою складовою моєї роботи є особистий прийом громадян, завдяки якому вирішується  багато проблемних питань. Жодна людина, яка звернулась до мене, не залишилась поза увагою.

Скажіть, будь ласка, а які Ви маєте плани на майбутнє?

Планів дуже багато, дай Боже їх реалізувати! Насамперед, такі:

  • Пошук додаткових джерел надходжень до місцевого бюджету. Вже створена робоча група з питань легалізації виплат заробітних плат та підвищення їх рівня. Перереєстрація та легалізація бізнесу, який працює на території громади.
  • Пошук та залучення інвесторів, які зможуть вести бізнес на території громади та надати робочі місця мешканцям. Для цього надважливо розробити генеральний план території, напрацювати Стратегію розвитку та інвестиційний паспорт громади.
  • Проведення інвентаризації землі. Ми маємо виявити усі земельні ділянки, які обробляються самовільно та передати їх в оренду через аукціон, а також переглянути розмір ставок орендної плати по діючих договорах, щоб одержати додаткові надходження до бюджету. Земля має працювати на громаду!
  • Закупівля техніки та іншого обладнання для ремонту та обслуговування доріг, виконання інших робіт на території громади.
  • Створення Центру первинної медико-санітарної допомоги, поліцейської станції для входження в проєкт «Поліцейський офіцер громади».

Я розумію, що багато можливостей втрачено. Та ми маємо рухатися в ногу з часом, долати перешкоди і розвивати нашу Маківську територіальну громаду!

Я дуже сподіваюсь на підтримку з боку мешканців, плідну співпрацю з бізнесом, комунальними закладами та установами. Чекаю конструктивних порад та пропозицій.

Усіх, хто бажає долучитись до розроблення Стратегії Маківської громади прошу звертатись в приймальню сільської ради,  e-mail: makivgromada@gmail.com

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь