A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маківська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Безоплатна правова допомога інформує

Дата: 08.06.2022 09:12
Кількість переглядів: 640

Чи передбачено кримінальну відповідальність за правопорушення, скоєні під примусом?

Війна формує нові правила життя. В теперішніх умовах дії, які за звичайних обставин заслуговують на жорстке покарання відповідно до чинного законодавства, можуть бути вчинені особою не з власної волі, а з примусу. То чи варто карати людину в таких випадках?

Кримінальний кодекс України визначає обставини, за наявності яких кримінальне покарання не передбачене. Зокрема, у частині першій статті 40 КК України зазначено, що не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Тобто навіть за умови, що людина розуміла небезпечність своїх вчинків і передбачала їх шкідливі наслідки, але діяла під впливом фізичного чи психічного примусу, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності.

Наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю. Оскільки вона вчинила це всупереч власній волі, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Фізичний примус – це застосування до особи фізичного насильства з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі. Психічний примус – вплив на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.

При виключенні кримінальної протиправності діяння на підставі статті 40 КК України підлягають оцінці характер та ступінь фізичного примусу, індивідуальні фізичні можливості особи, психічний стан, зокрема у момент застосування фізичного чи психічного примусу.

Так, кримінальна відповідальність поширюватиметься на особу, яка, перебуваючи під впливом фізичного чи психічного примусу, все ж зберігала можливість керувати своїми діями, при цьому не перебуваючи в стані крайньої необхідності.

Проте у разі, якщо особа визнається винною у вчиненні кримінального правопорушення, застосування щодо неї фізичного чи психічного примусу з метою змусити її вчинити це кримінальне правопорушення є обставиною, що пом’якшує відповідальність (пункт 6 частини першої статті 66 КК України).

*   *   *

У сучасних умовах безоплатно проконсультуватися з юристом можна за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103. У разі перебування за межами України телефонуйте +38 044 363 10 41. Отримати безоплатну правову допомогу можна також дистанційно через інші сервіси:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • юридичні консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь