A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маківська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Обережно, харчові отруєння!

Дата: 04.08.2022 08:51
Кількість переглядів: 596

Дунаєвецьке управління  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що на території держави залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація, в тому числі пов’язана із чисельними спалахами на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. З початку 2022 року працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів,  внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4%).

       Всього за 6 міс. 2022 року спалахи зареєстровано на території Львівської (12), Одеської (4),Дніпропетровської (3), Запорізької (3), Київської (3), Тернопільської (2), Полтавської (2), Закарпатської (1), Івано-Франківської (1), областей та у м. Київ (1). Звертаємо вашу увагу на різноманітність місць виникнення спалахів, зокрема 5 спалахів зареєстровано в закладах освіти ( заклади дошкільної освіти-4, школи-1), 6 спалахів у побуті, 6 – пов’язані із закладами громадського харчування, 1- з їдальнею промислового підприємства, 1- з їдальнею установи виконання покарань, 15- у місцях тимчасового перебування  внутрішньо переміщених осіб.

        При цьому 8 спалахів викликано вірусами, 1- шигелами, 5 – сальмонелами , 12 – іншими бактеріальними збудниками, 5- збудника не встановлено, 1- хворі не обстежувалися, 2- дослідження ще тривають. Під час спалахів передача збудників  інфекції в 2022 році відбувалася різними шляхами : харчовим шляхом- 19, вода- 1, щляхи передачі збудника не встановлено- 3, розслідування 2 спалахів ще триває.

Також за минулий період 2022 року на території України зареєстровано 43 випадки ботулізму ( постраждало 46 осіб, 2 – померло)

За  результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків  пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 18 випадків пов’язано із вживанням в’яленої, смаженої рибою домашнього виготовлення та продукцією придбаною в місцях стихійної торгівлі, решта випадків пов’язані із вживанням рибної та м’ясної продукції промислового виробництва.

        З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Дунаєвецьке управління  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

-не вживати продуктів і напоїв  із простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

-не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.  Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

-не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

-не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

-не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

-перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

-для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

-у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для вашого здоров’я!

     Дунаєвецьке управління  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що всі постачальники та виробники харчових продуктів та продовольчої сировини, працівники закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі повинні ретельно дотримуватися вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Дотримання гігієнічних норм, вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів дасть можливість уникнути харчових отруєнь та зараження кишковими інфекціями.

Будьте всі здорові!

Дунаєвецьке управління  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь