A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маківська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Роз’яснення щодо створення опорного закладу на території Маківської сільської ради

Дата: 21.12.2022 10:41
Кількість переглядів: 513

Фото без опису

Сьогодні у суспільстві гостро стоїть питання про реформування системи освіти. Задля підвищення якості освіти, раціонального та ефективного використання ресурсів, модернізації   закладів освіти розпочато реорганізацію системи освіти в сільській місцевості. Замість моделі «школа на кожне село» запропоновано систему опорних шкіл (hub-school).

Основна мета створення опорних шкіл:

  • створення єдиного освітнього простору та безпечного освітнього середовища;
  • забезпечення рівного доступу осіб, у тому числі з особливими освітніми потребами, до здобуття якісної освіти;
  • створення умов для здобуття особами початкової та базової середньої освіти, зокрема шляхом проведення профорієнтаційної роботи серед здобувачів освіти,
  • забезпечення реалізації їх індивідуальної освітньої траєкторії, впровадження курсів за вибором, факультативів, гуртків;
  • раціонального і ефективного використання наявних у закладах освіти та їх філіях ресурсів, їх модернізації.

     Головними нормативно-правовим актами, що врегульовує питання створення представницьким органом місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад   (засновником) опорних закладів  є Закони України «Про освіту, «Про повну загальну середню освіту» та  Постанова КМУ від 19 червня 2019 р. № 532 «Про затвердження Положення про опорний заклад освіти».  

Згідно даного Положення: Засновник визначає опорні заклади серед підпорядкованих йому закладів загальної середньої освіти  на конкурсній основі відповідно до затверджених ним умов.

Крім того, згідно ст. 13 Закону України «Про освіту», опорний заклад освіти може створюватися без філій (тобто наявність філій при опорному закладі освіти не є обов’язковою умовою для його створення)  

Опорний заклад - Маківський ліцей створено на підставі рішення  Маківської сільської ради   від 20 грудня 2022  року №  11-27/2022 «Про створення опорного закладу  загальної середньої освіти на території Маківської сільської ради» БЕЗ ФІЛІЇ.

Це означає, що ніяких змін в організації освітнього процесу та в мережі (кількості) класів   інших закладів освіти (в т. ч. і для Шатавського ліцею) Маківської сільської ради НЕ БУДЕ.

Хочу зауважити, що  організація та оснащення опорної школи фінансуватиметься як з місцевого бюджету, так і з  державного бюджету з можливістю залучення грантових коштів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь